Jak powstaje miód?

Jak powstaje miód?

Jak powstaje miód? Miód to nie tylko przysmak, ale także wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Może to być jeden z powodów jego popularności w polskich gospodarstwach domowych. Jednak wiele osób nie wie, jak powstaje ta maź, która jest dodawana do wielu kuchni. Jak pszczoły robią miód? Jakie są różne etapy produkcji miodu? Dlaczego pszczoły robią miód? Jakie zawiera składniki odżywcze? Serdecznie zapraszamy do lektury poniższych wpisów, rozwialiśmy wszelkie wątpliwości w tym zakresie.

Jak pszczoły robią miód?

Jak powstaje miód?
Jak powstaje miód?

Wiele osób zastanawia się, jak pszczoły produkują miód. Po pierwsze, warto wiedzieć, że absolutną podstawą produkcji miodu jest nektar – produkowany przez rośliny w specjalnych gruczołach zwanych nektarnikami. Źródłem tego smacznego składnika są rośliny zawierające miód, takie jak chaber, rzepak, lipa, akacja i majeranek pospolity. Należy w tym momencie podkreślić, że kwiaty tych roślin mogą mieć nie tylko różne zapachy, ale także kolory. Atrakcyjny wygląd i przyjemny zapach sprawiają, że pszczoły chętnie latają wokół tych roślin. Z ciekawości warto wspomnieć, że rośliny miodowe mają bardzo długi okres kwitnienia. Pszczoły zaopatrywane są w składniki odżywcze do produkcji substancji tytułowej. Owady te zbierają nektar, który jest następnie przechowywany w uprawach miodu i przenoszony do ula. W praktyce jest to niewielka dawka, gdyż pojedyncza pszczoła jest w stanie przynieść około 40-50 mg nektaru. Jest to jednak stosunkowo dużo, biorąc pod uwagę, że średnia pszczoła waży 110 mg. Należy również podkreślić, że pszczoły produkują wyłącznie miód bezpieczny i zdrowy dla człowieka, czego nie można powiedzieć o osach, które również zbierają nektar z trujących kwiatów.

Jak wygląda konkretny etap produkcji miodu?

Teoretycznie wiemy już, jak powstaje miód. Warto jednak rozbić cały proces na mniejsze etapy, aby lepiej go zrozumieć. Podczas transportu nektaru do ula nektar w wole miodowym jest rozrzedzany i wzbogacany o kwasy organiczne i enzymy pochodzące bezpośrednio z organizmu owada. Kiedy wracamy do ula, zbieraczki przekazują pszczołom ula surowiec – trafia on do komórek ula. Ważne jest, aby w środku utrzymać stosunkowo wysoką temperaturę. Poruszają skrzydłami, aby odparować wodę i jednocześnie ją usunąć. Wtedy miód gęstnieje. Miód dojrzewa w komórkach ula – cukry złożone rozkładane są na cukry proste dzięki wprowadzonym enzymom. Po kilku dniach wilgotność wynosi około 18%. Aby nektar stał się miodem, zachodzi wiele zmian biochemicznych, a także parowanie wody. Produkcja miodu jest uważana za zakończoną, gdy miód osiągnął dojrzałość, kiedy około 75% komórek ula jest pokrytych woskiem. Następnie pszczelarz wydobywa zdrową substancję, otwierając pokrywkę.

Po co pszczoły produkują miód?

Wiele osób może się zastanawiać, dlaczego pszczoły faktycznie produkują miód. Czy to kampania mająca na celu zaspokojenie potrzeb ludzi? Oczywiście, że nie, ludzie właśnie wykorzystali swoje spore umiejętności. Pszczoły produkują miód na własne potrzeby, ponieważ jest to ich pokarm. Ponieważ są bardzo pracowici i dalekowzroczni, gromadzą jak najwięcej. Wiosną i latem żywią się pyłkiem i nektarem, które oczywiście czerpią z kwitnących kwiatów. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni, to naturalne źródło pożywienia zostaje utracone. Dlatego używają alternatywnego źródła pożywienia, a mianowicie miodu. Każdy zbiór oznacza, że ​​pszczelarze zostawiają około 4kg miodu. W przeciwnym razie ryzykują głodem, są bardziej narażeni na zachorowanie i mogą nam nie pomóc w nadchodzących latach.

Jakie składniki odżywcze zawiera miód?

Dużo mówiliśmy o robieniu miodu. Teraz warto dowiedzieć się nieco więcej o wartości odżywczej tej substancji. Udowodniono, że ma pozytywny wpływ na serce, mózg, nerwy i trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie, a substancje te są skuteczniejsze niż niektóre antybiotyki. Co ciekawe, to świetna alternatywa dla nowoczesnych kosmetyków. Skóra jest odżywiona i jednocześnie łagodzone wszelkie podrażnienia. Wykazano również, że miód ma właściwości przeciwstarzeniowe, o czym zdecydowanie należy pamiętać. Miód charakteryzuje się działaniem bakteriobójczym – związany jest z enzymami głównie z gruczołów ślinowych owadów. Znajdziemy tam również nadtlenek wodoru – substancję o silnych właściwościach antyseptycznych. Nie sposób nie wspomnieć o ogromnej gamie mikroelementów, których doskonałymi przykładami są fosfor, wapń, żelazo, kobalt, witaminy, kwas foliowy i potas.